Відомий український кулінарний блогер, шеф-кухар та телеведучий Євген Клопотенко опіблікував у своєму блозі рецепт старовинної страви родом з Чернігівщини. Її назва – гартаначка.
Свою назву страва отримала, бо її готували всією сім’єю – гуртом, пояснює Євген Клопотенко. В оригінальному рецепті гартаначку готують на вогнищі в казанку, щоб вийшов аромат і смак з димком. Але страву можна адаптувати під сучасні реалії та приготувати вдома на плиті.
До традиційного давнього рецепта кухар додав власний штрих – в’ялену грушу, яка дозволяє отримати цей аромат багаття і легкий «димний» присмак.
З чого роблять гартаначку
Гартаначка може бути як гарніром, так і супом. Страву готують із м’яса або сала, пшона, картоплі, яєць, зеленої цибулі та петрушки.
Пшоно попередньо заливають окропом і залишають замочуватися, щоб прибрати можливу гіркоту в крупі. Потім воду зливають в окрему миску та за її допомогою регулюють консистенцію готової страви в тарілці.
Для гартаначки використовують будь-яку картоплю, але краще віддати перевагу овочу з низьким вмістом крохмалю, щоб добре та швидко розварився.
М’ясо потрібно взяти жирне – свинину, але можна використовувати й сало з м’ясними прожилками.
Як приготувати гартаначку – інгредієнти
• картопля – 5 шт. (400–500 г)
• пшоно – 250 г пшона
• сало з м'ясними прожилками – 300 г
• яйця – 5 шт.
• цибулина – 1 шт.
• копчена (в’ялена) груша – 3 шт.
• сметана – 150 г (за бажанням)
• лимон – 1 шт.
• петрушка – 10 гілочок
• зелена цибуля – 10 стеблин
• сіль та перець за смаком
Чернігівська гартаначка – рецепт приготування
Ось який покроковий рецепт приготування чернігівської гартаначки пропонує Євген Клопотенко:
1. Викладіть пшоно в миску та залийте 500 мл окропу, щоб усунути можливу гіркоту. Залишіть на 25 хвилин замочуватися.