Сухі супи та борщові набори для військових на передову готують у Варві, що на Прилуччині. Цим займаються у вільний від роботи час волонтери благодійної організації "Сильні волею". За шість тижнів зробили 600 таких сухпаїв, або ж 3 тисячі літрів перших страв. Про це пише "Суспільне Чернігів".
Овочі та м'ясо, спершу сушать, а далі фасують. З одного фасованого пакета виходить п'ять літрів готової страви. Поки готують три види перших страв – суп козацький із грибами та рисом, суп із макаронами та борщ, розповідає волонтер Андрій Рибальченко.
До фасованих інгредієнтів додають приправи, у випадку борщу – томатну пасту. Рецепти сухпаїв, які стануть першими стравами, мають власні. Їх розробив Максим Рибальченко. Готові сухпаї вакуумують та передають на фронт.
Голова благодійної організації Ольга Олександрів каже, таким чином вирішили підтримати українських військових
Голова БО Ольга Олександрів
Готувати сухі супи та борщі варвинські волонтери перейняли у волонтерів із західної України. Для цього знайшли та облаштували приміщення, придбали обладнання. На виробництво витратили майже 150 тисяч гривень, каже Максим Рибальченко. Все зробили за благодійні внески та власні гроші.
Процес створення сухих супів та борщу розділили на п’ять етапів: доставка, початкова обробка, сушка, фасування, доставка на фронт. Найбільш тривалий – сушка. Він займає до дванадцяти годин, в залежності від продукту.
Сухпаї на фронт готують близько тридцяти волонтерів. Працюють за власним графіком у вільний від роботи час. За одну робочу "зміну" можуть обробити до двох партій продуктів. Інгредієнти до сухпаїв волонтери збирають у місцевих жителів та агровиробників. Нині мають до чотирьох тонн городини та чекають на велику партію із села Антонівка, каже Максим Рибальченко.
"Кожного дня самі люди приносять, просять – під’їдьте, заберіть. Цілі села, громади збирають у себе, а потім, або ми забираємо, або вони нам підвозять продукти. Одна бабуся пару днів дзвонила – є буряки, але немає можливості доставити. 82 роки їй. Сама вибрала із городу, сама перечистила, ми приїхали та забрали. Буряків близько шести мішків."
Продукти для сухих супів і борщів
Нині волонтери зосередилися на налагодженні та розширенні цього виробництва та планують збільшити кількість страв. Це можуть бути каші за рецептами бабусі Максима Рибальченка.