Молоко, яйця, мʼясо, хліб, овочі – фахівці коментують, чи зростатимуть ціни в області

Ціни. Ціни на харчі і продукти. Ці питання хвилюють всіх і завжди, бо ж стосуються абсолютно кожного українця, кожного чернігівця. Їх зростання обговорюється всіма та відчувається швидко, адже прямо впливає на кількість грошей у наших гаманцях. Зрозуміло, що війна – не найкращий час для економіки. Це величезний стрес та виклик: Інфляція росте, економіка розбалансована, ціни зростають.

За допомогою фахівців з департаменту агропромислового розвитку Чернігівської обласної військової адміністрації наші журналісти спробували проаналізувати, чого чекати від цін на основні харчові продукти в нашому регіоні. Чи зростатимуть вони? Чи лишатимуться стабільними?

Чернігівська область була і залишається самодостатньою у виробництві основної групи продовольчих товарів для внутрішнього споживання. Воєнні дії, показали, що ми здатні акумулювати зусилля для забезпечення продовольчої безпеки на власній території. Тому важливо промоніторити ситуацію саме з місцевими чернігівськими виробниками харчової продукції, і через цю призму спробувати зробити невеликий ціновий прогноз.

МОЛОКО І М’ЯСО

На сьогодні виробництво молока та молочної продукції в Чернігівській області здійснює 14 підприємств, їх потужності дозволяють переробити 450 тис тонн молочної сировини за рік. Через порушення логістичних шляхів внаслідок воєнного стану, дефіцит сировини та низький рівень доходів населення, а отже і проблеми зі збутом на внутрішньому ринку, на сьогодні потужності завантажені на 60%.

Значні збитки завдані російською агресією, у сільськогосподарських підприємствах було знищено близько 500 голів великої рогатої худоби (ВРХ), та 1400 голів свиней.

За оперативними даними агродепартаменту ЧОВА, виробництво молочної продукції основними підприємствами-виробниками області за 2022 рік скоротилось більше ніж на 30% порівняно із 2021 роком. Але, за умови повної завантаженості потужностей за рахунок власного виробництва, ми здатні забезпечити молочними продуктами кожну особу на більше ніж 123 % (відповідно до раціональної норми споживання).

Аналогічна ситуація і у м’ясній галузі. На сьогодні в чернігівській області працює 18 підприємств. Їх потужності завантажені лише на 40 % при загальній можливості переробляти 17 тис тонн м’яса на рік. Основна причина – низький рівень доходів населення та конкуренція на ринку м’ясних виробів з боку виробників з інших областей.

Ціна на тваринницьку продукцію може змінюватись залежно від складових собівартості. Виходячи з цього, слід зауважити, що чернігівські виробники досі не завантажили свої потужності і мають значний потенціал для росту виробництва. Відповідно, на сьогодні, в такій ситуації передумов для підвищення ціни на молоко та мʼясо немає.

ХЛІБ

Потужності основних місцевих підприємств чернігівської області дозволяють виробити за рік близько 140 тис. тонн хліба та хлібобулочних виробів. Однак, фактично потужності задіяні до 60%

Разом з тим, в Чернігівську область активно завозиться хліб з інших регіонів, що стримує збільшення виробництва продукції підприємствами нашої області. Окремі наші підприємства також постачають хліб у суміжні області.

Крім того, в області працюють приватні мініпекарні, які не входять до основного кола статзвітності, і виробляють щоденно кожна від 300 до 1000 кг хліба на добу.

Сировиною всі підприємства забезпечені повністю. Ціна на сировину (пшеницю 3 кл.) залишалась тривалий час стабільною. За останній період ціна на пшеницю 3 класу зросла на 15%, що пов’язано із активізацією експорту. В разі, якщо не буде збільшено вартість енергоносіїв та сировини, передумов для збільшення ціни на готові хлібобулочні вироби немає. На хлібо-пекарському ринку спостерігається достатньо висока конкуренція внутрішніх виробників, що також додатково позитивно впливає на стримування росту цін.

БОРОШНО

В області виробництвом борошна займаються як саме борошномельні підприємства, так і підприємства, які мають додатково до основного виду діяльності потужності для виробництва борошна, на яких при необхідності можливо проводити додаткове виробництво.

Згідно статистичних даних Департаменту агропромислового розвитку Чернігівської ОВА, на сьогодні ціна на пшеничне борошно в порівнянні із січнем 2022 року зросла на 25,4 % і становить на 02.01.2023 – 18,77 грн. І достатньо непоганий врожай цього року дозволяє з оптимізмом говорити на стабільні ціни у майбутньому на цей продукт.

Також додатковим фактором стримування росту цін на борошно є той факт, що більшість виробників через військові дії зараз мають труднощі з експортом своєї продукції. Відповідно, виробники переорієнтовуються на внутрішній ринок, насичуючи його великою кількістю продуктів переробки зернових. Тому істотного росту на борошно у найближчий час не очікується.

ОВОЧІ

В основному виробниками овочевих культур в області є приватні господарства населення (понад 95%). Овочева продукція зберігається у господарствах населення, які не обладнані системою «клімат-контроль». В господарствах усіх категорій області в минулому році вирощено 190 тис тонн культур овочевих відкритого грунту, що на 1% більше за 2021 рік. В сільгосппідприємствах вирощено 3 тис тонн, що у 2,3 рази більше 2021 року. Тобто, не дивлячись на військові дії, ситуація із виробництвом овочів в області покращилась, порівняно із довоєнним 2021 роком.

Овочева продукція активно продається населенням на ринках. Однак, магазинах і супермаркетах більше присутня овочева продукція з інших регіонів країни. Згідно статистичних даних, на сьогодні ціна на борщовий набір збільшилась на 35% порівняно із січнем 2022 року. В цілому, ціни на овочі тримаються на минулому рівні за виключенням цибулі і моркви. Картопля подорожчала на 1,3%, морква – на 105%, цибуля – на 227%. Капуста подешевшала на 22%, а буряк – на 23,3%. У січні 2023 року вартість борщового набору становить 83,3 грн.

Ціна на овочі борщового набору може змінитися залежно від того, як вони будуть збережені у сховищах господарств населення.

ЯЙЦЯ

Виробництвом та реалізацією яєць в області займаються 3 основні підприємства. Крім того, яйця виробляють і в приватних господарствах населення для особистого споживання та продажу надлишків.

В області господарствами усіх категорій вироблено 250,1 млн шт курячих яєць, що на 11% менше за 2021 рік.

Основна кількість продукції, яка реалізується у великих торгівельних мережах, завозиться з інших областей. Ситуація схожа із овочами. Чернігівські ж виробники яєць продають свою продукцію на ринках чи у менших магазинах та роздрібних мережах.

Ціна на яйце куряче залежить від загального виробництва в Україні. І, як ми писали раніше , влітку і на початку осені, ціна на яйця в Україні загалом та у Чернігові зокрема значно виросли – фактично удвічі чи навіть і більше. Але наприкінці осені ціни на яйця перестали зростати і зараз вони мають тенденцію до зменшення. Враховуючи, що під час воєнних дій в чернігівській області було знищено ряд підприємств, які займались виробництвом яєць, в міру відновлення їхніх виробництв та збільшення пропозицій на ринку, можливе подальше зменшення ціни.

Матеріали до теми:

3/4 від довоєнного року – чернігівські аграрії підвели підсумки врожаю 2022

Все, що ви хотіли знати про картоплю – пояснює чернігівський науковець

Чи буде дорожчати чернігівський хліб – зʼясовували наші журналісти

Більше не картопляний край – що вирощують на Чернігівщині

Картопля по 5 – великий врожай понизив ціни до мінімуму

*  *  *

Приєднуйтесь у Viber та Telegram до спільноти "Чернігівський Фонтан", де тільки найактульніші новини та історії нашого міста.