Вегетаріанський бургер з моркви і квасолі може бути не тільки корисним, а й смачним. Особливо коли рецепт пропонує відомий у світі кулінар Лукас Волгер. У своїй новій книзі він зробив акцент на 11 інгредієнтах, які зазвичай є у кожного вдома.
Інгредієнти:
- Панірувальні сухарі – 0,5 склянки.
- Томатна паста – 1 ст.л.
- Морква (середнього розміру) – 2 шт.
- Консервована квасоля – 800–850 г.
- Яйце – 1 шт.
- Яблучний оцет – 1,5 ст.л.
- Цибуля (середнього розміру) – 1 шт.
- Сіль – 1,5 ч.л.
- Чорний мелений перець
- Оливкова або соняшникова олія
Сухарі краще брати великого помелу (наприклад, японські сухарі панко) – так бургер вийде хрумкішим.
Консервовану квасолю (з неї все одно треба злити рідину і дати підсохнути) можна замінити свіжезвареною.
Замість звичайної цибулини можна використати 3 цибулі-шалот.
Приготування:
Розігрійте сковорідку з 1 столовою ложкою олії на повільному вогні. Висипте туди панірувальні сухарі панко і часто помішуючи доведіть їх до коричневого кольору (3–5 хв.). Якщо ви візьмете звичайні сухарі – зменшіть час, оскільки вони й без того коричневі та хрусткіші.
Пересипте сухарі в миску, влийте на сковорідку ще 2 столові ложки олії. Додайте цибулю. Смажте на повільному вогні поки вона не стане м’якою та не набере золотавого кольору (8–10 хв.).
Додайте на сковорідку томатну пасту, сіль, натерту моркву і, часто помішуючи, дочекайтеся поки морква не стане м’якою (ще 8–10 хв.).
Влийте оцет, зішкрібаючи усі шматочки зі стінок та дна сковорідки. Вона має бути фактично сухою. Після цього змініть з вогню і пересипте суміш до обсмажених сухарів.
Додайте в миску квасолю і за допомогою лопатки чи товкачки перетріть усі інгредієнти аж поки вони не почнуть нагадувати пастоподібну суміш. Втім, не перестарайтеся – шматки квасолі мають бути помітними і відчуватися потім на зубах. Не страшно навіть якщо частина квасолин взагалі залишаться цілими.
Поперчіть, додайте сіль за смаком. Вбийте яйце. Сформуйте з цього фаршу кілька котлет під розмір, який вам подобається.
Далі на сковорідці з невеликою кількістю олії на середньому вогні смажте вегетаріанські бургери по 3–4 хвилини з кожного боку. Потрібно аби вони помітно зарум’янилися і утворилася тверда шкоринка. Готово.
Вживати страву краще в гарячому виді. Ви можете на власний смак створити гамбургер з пшеничної булочки, розрізаної вздовж чи скибочок чорного хліба. Ідеальним доповненням стануть маринована червона цибуля, скибочки авокадо і який-небудь гострий соус. Замаринувати цибулю можна за наступною формулою: по 4–5 частин винного оцту та води, 1 частину солі та пів частини цукру. Поставте на час від кількох годин до тижня (якщо в холодильнику).
Смачного!