Пшеничний на три гривні, а житній на гривню — за даними Держстату саме так з початку року підвищилася вартість паляниці на теренах Чернігівщини. А від початку повномасштабної війни — і зовсім, на всі 10 гривень за буханку. Та в Інституті аграрної економіки прогнозують, що через здорожчання сировини, електроенергії та акцизу на пальне хліб може значно додати в ціні вже найближчим часом.
У Міністерстві аграрної політики та продовольства України вже підрахували, що цьогоріч аграрії зібрали 21,8 млн тонн пшениці. З них 979,1 тис. тонн вродило на Чернігівщині — звітують у Департаменті агропромислового розвитку Чернігівської ОВА. А це — на понад сотню тонн більше, ніж минулого року.
Попри високу врожайність, у місцевому ТОВ «Наша булочка» прогнозують: нових цінників на випічку все одно не уникнути.
На скільки здорожчає хлібина? Коли на продовольчий кошик варто закладати більшу суму? Чи дешевше спекти паляницю власноруч? Відповіді на ці та інші запитання дослідили журналісти Чернігівської Медіа Групи. Почнемо з чернігівських прилавків.
Скільки коштує хліб у місцевих магазинах та пекарнях
При вході до супермаркетів та маленьких крамничок, з полиць виглядає той, з кого містяни починають більшість закупів. Пшеничний або житній, скибочками, половинка або цілий — полиці по вінця сповнені хлібним асортиментом.
В «АТБ» буханку «Українського» оцінюють у 33 гривні 50 копійок. У «Сільпо» за точно такий доведеться викласти 45 гривень 31 копійку. А в кіосках з випічкою місцеві виробники продають подібний за 28 гривень.
Власних цехів в мережах супермаркетів та дрібних «крафтових» пекарень у місті побільшало. Тож, йдемо до однієї з таких у районі «Ремзаводу». На прилавку вабить споживача свіжоспечений «Зерновий» та «Гречаний». Обидва по 31 гривні 90 копійок. Поруч пухкий і трохи дорожчий «Селянський». На його ціннику викарбовано 32,90. Не дешево, однак клієнтів у черзі від того менше не стає.
Найдорожчий хліб
Та найбільшу ціну за хліб з початку повномасштабної війни сплачують аграрії. Розраховуються за насущний технікою, а подекуди і власним життям.
На Чернігівщині цьогорічні жнива були безпечними. Але вибухівки на полях ще вдосталь — розповідає заступник директора Департаменту агропромислового розвитку Чернігівської ОВА Василь Жук.
Не поспішають розміновувати поля Семенівської громади. Там ще близько 24 тисяч гектарів «засіяно» вибухівкою. Позаяк, у межах 20-ти кілометрів від зони, де ведуться активні бойові дії з ворогом, це робити заборонено. Через це чверть сільгосппідприємств та фермерських господарств вимушено припинили свою діяльність. Та дехто продовжує обробляти землі попри ризик. Про це в інтерв'ю Суспільному розповіла начальниця відділу економіки Семенівської міської ради Тетяна Новик.
Чи здорожчає хлібина? На скільки?
Враховуючи вищезазначені ризики, а також підняття акцизу на пальне та підвищення вартості електроенергії, питання собівартості випічки у виробників вже виникає. Однак, за словами члена «Економічного дискусійного клубу» Олега Пендзина,ціни на хліб масового вжитку від того сильно не зміняться.
А от Чернігівське ТОВ «Наша булочка» іншої думки. Директорка Оксана Коваленко стверджує, що хліб має коштувати куди більше.
Влітку 2023-го Кабмін продовжив регулювання, згідно якого надбавка на соціально важливі продукти не має перевищувати 10%. Тоді як економічні фахівці вважають, що вартість хліба взагалі не мусить суттєво зростати.
Також Олег Пендзин додає, що споживаємо зернових ми куди менше, аніж збирають аграрії. Тож, запевняє: дефіциту не буде, хліба вистачить усім.
А може, щоби не залежати від цінових гойдалок споживчого кошика, навчитися випікати паляниці самотужки?
Хліб власноруч пекти дешевше
Для цього журналісти Чернігівської Медіа Групи вирушають на запах свіжої випічки. У будинку Тетяни завше пахне хлібом. Робота господині кипить над паляницею. Тісто замішує двічі на тиждень, бо домашню випічку у родині полюбляють найбільше.
На все витрачає трохи більше двох годин. Це довше, аніж сходити до магазину, однак домашній чек за чотири хлібини майже дорівнює одній буханці з крамниці.
Крім економічної вигоди , господиня помітила, щодомашній хліб не так швидко псується, як принесений з магазину. Завдячує цьому якіснішим інгредієнтам. Відтак, впевнена, що користі від власноруч випеченого куди більше.
Купувати чи випікати — особиста справа кожного. Та перш, ніж обурюватися зросту цін на соціально-важливі продукти, не варто забувати про кількість праці, яка була вкладена в нього на шляху до вашого столу.
Марина Дубина
Чернігівська Медіа Група