Забруднення води, що спостерігається у річках Сейм та Десна, створює реальну загрозу для довкілля та здоров’я жителів Чернігова. Масовий мор риби може спричинити погіршення епідемічної ситуації щодо кишкової групи інфекцій і ботулізму.
У зв’язку з цим лікарка відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних захворювань Чернігівського міськрайонного відділу ДУ «Чернігівський ОЦКПХ МОЗ» Світлана Харлампій нагадує: саме в’ялена непатрана риба, виготовлена в домашніх умовах або придбана в місцях стихійної торгівлі, є основним продуктом, що призводить до захворювань ботулізмом у нашій області.
Якщо ви помітили мор риби у річці, в жодному разі не збирайте таку рибу для подальшого споживання чи засолювання, оскільки це може призвести до захворювання на БОТУЛІЗМ. Не купляйте рибу в’ялену з рук на стихійних ринках і невстановлених місцях торгівлі!
Варто нагадати, що від початку року в Чернігівській області зафіксовано вже 2 випадки ботулізму. На щастя, всі, хто опинився на лікарняному ліжку, живі. Ботулізм є вкрай небезпечним і навіть смертельним, якщо вчасно не розпочати лікування.
Загалом з початку року в Україні медики зареєстрували 39 випадків захворювання проти 45 випадків за аналогічний період минулого року. Ймовірною причиною хвороби в усіх випадках стали продукти домашнього виробництва, в тому числі вʼялена непатрана риба. Пацієнти отримали необхідну медичну допомогу – їм ввели протиботулінічну сироватку.
Перші симптоми ботулізму можуть з'явитися як через кілька годин після вживання, так і через 10 днів. Серед перших ознак, які виникають після потрапляння токсину в організм людини: м’язова слабкість (важко рухатися, говорити, дихати); сильно виражена сухість у роті; нечіткий зір (немов «сітка» або «туман» перед очима) та/або виражене двоїння предметів.
Оскільки основна причина виникнення ботулізму - вживання неякісно приготованих, зіпсованих продуктів, головне правило профілактики - ретельне дотримання технологій домашнього консервування риби, овочів, фруктів, грибів, м’яса, домашньої ковбаси.
Перед вживанням треба прогрівати (до 100 ℃ – 30 хв.) приготовлені в домашніх умовах грибні, м’ясні та овочеві консерви. Крім того, не вживати консерви, упаковка яких пошкоджена або банка чи кришка яких деформована або «надута». Відрізнити інфіковані продукти від якісних неможливо!
Ще раз наголошую, що ботулізм — важке харчове отруєння, яке може закінчитися смертю. Токсин, що спричиняє ботулізм, не можна визначити за кольором або смаком, адже зазвичай консерви та інші продукти, в яких є збудник ботулізму, не змінюють зовнішнього вигляду. Пакування риби чи копченого м’яса у вакуум не гарантує їхньої безпеки. Тому важливо вживати у їжу тільки сертифіковану продукцію, виготовлену згідно з санітарними вимогами. Зберігати чи перевозити ковбаси, шинку, рибу тощо треба лише в холодильнику. У разі підозри щодо ботулізма негайно звертайтеся до лікаря!