У музеї-заповіднику Михайла Коцюбинського запрацювала «Майстерня гарного настрою». На майстерклас зі створення стародавнього сакрального оберега - дідуха – жінок запросила ГО «Єдина родина Чернігівщини». Використовували різне збіжжя: пшеницю, овес, жито, ячмінь, льон. Його заздалегідь вирощували, збирали та сушили самі майстрині Олена Кирієнко та Тетяна Миргородська й учасниці майстеркласу. Прикрасили виріб жовтими та синіми стрічками.
Матеріали для дідуха самі вирощували, збирали, сушили
«У давнину вірили, що духи предків приходять на різдвяний святвечір, і тоді дідух виконував функцію дому для духів. Перед святвечором його ставили на найпочесніше місце – під іконами», — розповідає заступниця директора музею-заповідника Михайла Коцюбинського Наталя Коцюбинська.
А от щодо того, коли виносили дідуха з дому, думки дослідників різняться. Одні вважали, що це робили на Водохреще, інші ж дотримувалися тієї думки, що оберіг стояв у хаті аж до Масляної. Зерно колосків, із яких складався дідух, потім вимолочували та додавали до посівного, аби продовжити коло життя, а сам сніп спалювали.
«Олена Кирієнко заздалегідь зробила три дідухи, аби ми зрозуміли, що і як будемо робити, - розповідала Тетяна Миргородська. – Цей майстерклас був як генеральна репетиція перед тим, щоб зробити дідуха для Чернігівського кафедрального собору Святої великомучениці Катерини. Традиційно. Тож найкращі матеріали ми залишили для Катеринки».
Про те, які ще майстеркласи будуть проходити в музеї-заповіднику, можна дізнатися з анонсів на музейних сторінках у Фейсбуці та Інстаграмі, а також на сайті музею.
Фото Марії Коробко