
14:44, 2 жовтня 2021 р.
Чи вродила картопля на Чернігівщині та які сорти саджати краще

Так історично склалося, що завезена лише кілька сторіч тому картопля нині посідає чільне місце в раціоні українців. Тож і перепади цін на неї в залежності від кількості врожаю позначаються на кожній родині. Якщо вірити статистиці, протягом року кожен житель нашої країни з'їдає близько 124 кілограмів бульби. Для Чернігівщини середній показник навіть трохи більший – 150 кілограмів.
Днями в ЗМІ з’явилися новини, що в сусідній Білорусі бульба вродила вкрай погано. Притому настільки, що країна змушена закуповувати її в сусідів. Ми вирішили розібратися, а як справи з врожаєм у нас та чи не побачимо ми в магазинах і на базарах «золоту картоплю», як це було кілька років тому.
Картоплю ще копають
Збір урожаю бульби можна поділити на дві складові, показники яких інколи досить суттєво відрізняються: картопля на присадибних ділянках людей і та, яку вирощують аграрні господарства.
Здебільшого люди свою картоплю викопали. При цьому багато хто – ще наприкінці серпня. А от там, де її вирощували цілеспрямовано, ситуація дещо інша: копають буквально зараз, і цей процес триватиме до 20-х чисел жовтня.
Справа в тому, що літо видалося спекотним і сухим. Особливо в другій половині червня і до кінця липня, коли бульби активно формуються та ростуть. Тому стебла картоплі на більшості приватних ділянок висохли ще наприкінці серпня. Але чимало сільських господарств практикують штучний полив, тож їхня картопля дозрівала ще і протягом вересня.
Як розповів начальник відділу землеробства департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Олександр Щербатий, за рахунок того, що чимало картоплі збирається досить пізно, поки про результати врожаю говорити зарано. Попередньо можна сказати, що він менший за минулорічний приблизно на 10 %. Чи це вплине пропорційно на ціну бульби, сказати важко.
Але ціна бараболі залежить не лише від того, наскільки добре вона вродила. Так, цього року суттєво зросли й супутні витрати – вартість палива та добрив. Нині на базарах ціна за кілограм коливається в межах 7–8 грн. Дрібну можна зустріти й дешевше. Заготівельники приймають картоплю в середньому від 4 до 5 грн за кілограм. Проте ймовірно ціна буде рости. Однак говорити про це з упевненістю не можна, поки не зберуть увесь врожай.
Минулого року на Чернігівщині зібрали 1 млн 264 тис. тонн картоплі. З них 110 тис. тонн виростили сільгосппідприємства. Решту зібрали громадяни зі своїх городів. Більшість картоплі споживається в межах області. Майже 150 тис. тонн з’їдають люди, решта ж іде на корм тваринам та переробку.
Чому відходить «беллароза»?
Ще десятиліття тому одним з найбільш популярних сортів картоплі на Чернігівщині була «беллароза». І хоча селяни й досі продовжують її вирощувати, та сільгоспвиробники поступово відмовляються. На насіннєвих станціях «белларозу» не культивують достатньо давно.
Олександр Щербатий розповів, що вона хоча формує достатньо великі бульби, та поступається іншим сортам за врожайністю. До того ж за своєю специфікою цей сорт не надто багатий на корисні елементи і нині ним переважно годують худобу або ж віддають на переробку. Тому сьогодні домінують такі сорти, як «королева анна», «гранада», «конект», «лабела» та «ред леді». Менш поширені, але також популярні «пікассо», «міранда», «арізона» та «аурея».
Щоправда, раніше «беллароза» славилася тим, що довго зберігалася та була не дуже чутливою до різного роду хвороб. Але та ж «королева анна» їй у цьому не поступається.
Популярні також українські сорти «панянка», «сувенір», «нагорода» та «зоряна».
– Зараз більш популярні не білі сорти, а жовтуваті чи навіть повністю жовті. В картоплі таких кольорів міститься багато каротину та вітаміну А. Тому вони корисніші для здоров’я, ніж білі. Дедалі більше зростає популярність сортів, які всередині повністю червоні або сині. Їх вирощують, зокрема, у Седневі. Особисто я саджаю сорт «хортиця» та» «солоха». Перший повністю червоний, а другий синій. Вони корисніші за звичайні сорти. Проте не такі врожайні. Але їх можна навіть не готувати, а просто чистити та кришити в салати. І смак дуже цікавий, – розповів начальник відділу землеробства департаменту агропромислового розвитку ОДА Олександр Щербатий.
До слова, можна їсти сирою не лише червону чи синю картоплю. Виняток – та, що полежала на сонці – і позеленіла. Останню, до слова, їсти не можна не тільки сирою, а й у приготованому вигляді, адже під дією сонячних променів у ній виробляються отруйні речовини, які від нагрівання лише розкладаються на інші отруйні сполуки.
Тож нині людям, що вирощують картоплю для власних потреб, є з чого обирати. Власне, у рамках експерименту можна засаджувати ділянку різними сортами, а потім уже обрати більш врожайний та більш смачний. Наприклад, кольорові сорти картоплі української селекції нині дуже популярні у Європі. Більше того, через екзотичний зовнішній вигляд та приємний смак їх купують як для споживання, так і для виготовлення різного роду картопляної продукції, наприклад чіпсів, картоплі фрі.
Виділяють чотири кулінарні різновиди картоплі:
А – не розварюється, висоководяниста, м'якоть щільнувата, практично немає борошнистої. Використовується для готування салатів, барбекю, смаження.
В – м'якість і водянистість помірна, розваристість слабка, борошнистість невисока. Наприкінці варіння м'якоть робиться крихкою, після смаження – зовні хрустка скоринка, а всередині картопля м'яка. Цей тип підходить для приготування картоплі фрі, чіпсів, тушкування і супів.
C – дуже розваристі. Підходить для готування пюре, може подаватися цілими бульбами або в смаженому вигляді. Вміст крохмалю вище ніж в типах А і В.
D – розварюються дуже сильно, м'якоть м'яка, борошниста і не водяниста. Використовується для готування пюре і запікання, не використовується для смаження.
Сорти, в яких крохмалю менше 15 %, підходять для приготування супів і салатів, вони низькокалорійні (беллароза, гала, імпала, ківі, ресурс, романо, ранок, королева анна).
Якщо крохмалість дещо вище 15 % – сорт ідеальний для пюре. Воно буде ніжним і повітряним, хоча і досить калорійним. (аврора, вектор, мелодія, коннект, гранада).
Крохмалистість близько 20 % – відмінні сорти для запікання. Картопля трохи розсипчаста (санта, північне сяйво і ті, що для пюре).
Відсоток крохмалю в картоплі до 24 % означає, що саме вона найкраща для смаження. Не буде кришитися, не потемніє, не буде гірчити (вінета, метеор, пікассо, рів’єра, ред мкарлет, розара).
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
KSE Foundation втретє інвестує $1 млн у розвиток українських талантів: Як отримати грант Talents for Ukraine?
Новини компаній
15:00
Вчора
ТОП новини
Спецтема
Оголошення
15:16, 18 березня
14:50, 18 березня
09:47, 16 березня
00:00, 20 березня
00:00, 20 березня
live comments feed...