
11:47, 9 січня 2022 р.
Різдвяний куліш: у Чернігові встановили черговий гастрономічний рекорд
Ще одним рекордом можуть пишатися чернігівці. Третій рік поспіль у місті легенд у місті встановлюються гастрономічні рекорди. Як повідомляє телеканал «Новий Чернігів», у суботу наші гості із Седнівської громади варили для містян великий куліш за прадавнім козацьким рецептом.
Понад 500 років українці варять куліш. У давнину він вважався їжею воїнів та чумаків. За популярністю не поступався борщу та вареникам.
Для встановлення рекорду приготували 200-літровий казан. Кажуть, чим більший об‘єм, тим краще.
Як розповів куховар Геннадій, у куліші обов‘язково повинно бути м‘ясо, сало, цибуля, морква та пшоно.
Так повелося, що куліш готують лише чоловіки. Пропорції інгредієнтів вони тримають у секреті від жінок. Та як додає краєзнавиця Любов Голован, всі трави, які додаються у куліш, чоловіки на лузі збирають зі своїми жінками. У куліш додається сушений розмарин, чебрець, м‘ята, чорнобривці.
Приготування каші жінки супроводжують співом, обрядами, гуляннями.
Загалом кулішу наварили аж 150 кг, а роздано було більше тисячі порцій.
* * *
Приєднуйтесь у Viber та Telegram до спільноти "Чернігівський Фонтан", де тільки найактульніші новини та історії нашого міста.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
ТОП новини
Оголошення
13:09, 3 квітня
13:09, 3 квітня
13:58, 5 квітня
13:58, 5 квітня
00:00, 20 березня
live comments feed...