• Головна
  • Рецепти Євгена Клопотенка, чай без цукру та фрукти кожного дня: як реалізовують реформу шкільного харчування у Чернігові
13:47, 9 квітня 2024 р.

Рецепти Євгена Клопотенка, чай без цукру та фрукти кожного дня: як реалізовують реформу шкільного харчування у Чернігові

Рецепти Євгена Клопотенка, чай без цукру та фрукти кожного дня: як реалізовують реформу шкільного харчування у Чернігові

З 2021 року в Україні почали впроваджувати реформу шкільного харчування, ініційованою першою леді Оленою Зеленською. Головною метою стало забезпечення дітей якісним та збалансованим харчуванням у закладах освіти. Як реалізовують реформу у Чернігові, та чи подобаються дітям нові страви, дізнавалися наші журналісти.

Реформа шкільного харчування передбачає комплекс заходів, які заплановано здійснити до 2027 року. Зокрема, це оновлення меню, розвиток кухарів, відновлення та модернізація харчоблоків, і просування культури здорового харчування. Щоб дізнатися, які плани вже вдалося реалізувати, ми навідалися у Чернігівську школу №3.

ОНОВЛЕНЕ МЕНЮ


Запит на нові підходи до шкільного харчування був давно. Ще до впровадження реформи школа, разом із батьківською спільнотою, вносила деякі зміни у меню, наприклад прибрати сосиски, чи зменшити кількість випічки. Тож реформу першої леді України школа №3 прийняла позитивно. Директорка закладу Олена Яковчук розповідає:

Олена Яковчук, Фото: cайт 0462.ua

Олена Яковчук, Фото: cайт 0462.ua

- Реформа харчування дала більш глибинні зміни, які спрямовані насамперед на формування культури здорового харчування з дитинства, тому тільки з захопленням зустріли такі зміни. Разом із запровадженням реформи харчування, справдилися наші найкращі мрії, як і вчителів, так і батьківської спільноти.

Перший крок, який зробила школа №3, під час впровадження реформи, це проведення роз’яснювальної роботи з батьками. Спочатку, спільно із завідувачем виробництва КП»Шкільне», провели засідання голів батьківської спільноти, а потім розіслали інформацію у батьківські групи, в мобільних додатках. Також школа планувала провести зустріч з батьками, та дати змогу особисто скуштувати нове меню.

- У свій час назначили зустріч якраз на вечір 24 лютого 2022 року, але збори не відбулися. Вже наприкінці 2022 року, коли почали вчитися в очному режимі, ми знову запросили голів батьківських спільнот, їдальня приготувала кілька страв, які були в меню в той день, щоб батьки змогли спробувати. Думки розділилися, тому що в кожного є свої улюблені страви, і свої харчові звички, – говорить директорка школи №3.

Нове меню для українських закладів освіти розробляв шеф-кухар Євген Клопотенко. Ці страви містять менше солі та цукру, також більше немає смажених продуктів, а щоденний раціон доповнений сезонними фруктами та овочами. Перед початком кожного місяця затверджується чотиритижневе меню, на основі сезонних овочів. Завідувач виробництва КП «Шкільне» Світлана Вікторівна пояснює:

Світлана Вікторівна

Світлана Вікторівна

- Між сезонним меню є різниця.Кожного кварталу вводяться нові страви, сезонні овочі, і фрукти. Якщо осіньце огірки, помідори, а якщо зима, то це страви з буряка, свіжої капусти білокачанної, моркви. Зменшилась кількість солі,цукру, смаження практично взагалі немає, все запечене, додалися фрукти з кожним прийомом їжі.


РИБНА КОТЛЕТА НЕ ВСІМ ДО ВПОДОБИ


Оскільки кожна родина має свої вподобання та харчові звички, діти по-різному сприйняли нові страви.

- Більшість учнів люблять картопляне пюре, м'ясо, курячі стіки. Але все індивідуально, хтось одне більше їсть, хтось інше. Рибну страву діти не завжди полюбляють. У мене самої дитина підліток, і він досі не їсть риби, як би смачно її не приготували. Також діти не дуже сприйняли чай без цукру, до реформи часто забігали, брали, а зараз не дуже, – ділиться спостереженнями Світлана Вікторівна.

Учні школи №3 стверджують, що оновлене меню їм до вподоби. Юна Софійка, яка ходить до 4 класу, найбільше полюбляє рис та котлети. Школярка говорить:

- Сьогодні ми їли макарони з котлетою, і нам давали помідорчик. Мені все подобається. Хотілося б щось новеньке, може макарони з рибкою, чи чимось іншим, але й так доволі смачно.

Учениці 4 класу Зоряні більше до вподоби картопляне пюре з котлетою, чи відбивною. Проте є страва, яка дівчинці не смакує.

Софія, Зоряна, Олександра (зліва направо)

Софія, Зоряна, Олександра (зліва направо)

- Мені трішки рибна котлетка не подобається. Сьогодні давали відбивну, а минулого тижня була м’ясна котлета, хотілося б, щоб їх давали частіше. А ще нам дають смачний узвар і компоти, – ділиться Зоряна.

Задоволена оновленим меню і п’ятикласниця Олександра, але їй також не до вподоби рибна котлета. Дівчина говорить:

- Все влаштовує, страви смачні, але рибна котлета не подобається. Найбільше люблю макарони з м’ясною котлетою. Напої теж смачні, але узвар не люблю.

Про рибну котлету згадали й у групі чернігівських матусь у соцмережі, коли ми запитали, чи подобається дітям шкільне харчування. «…Звичайно ще є ті (страви, – ред.), що не їсть, наприклад, рибну котлету, але вона і вдома не їсть рибу», «Моя рибну котлету віддає комусь…», «Мій нічого не їсть, а от якщо є рибна котлета, то обовʼязково зʼїсть її». Директорка зазначає, що рибні продукти обов’язково мають бути у дитячому меню, оскільки вони несуть велику користь для організму, який зростає.

- У кожного директора школи є можливість зібрати інформацію та надати запит в КП «Шкільне», – наголошує Олена Яковчук. – Ми про це анонсуємо педагогічним працівникам і батькам, щоб вони перераховували, що дитина полюбляє. Ми навіть декілька разів проводили опитування, де батьки називали, що більше подобається дітям. Кожна школа має право скласти цей лист і направити до КП «Шкільне». Ми теж відправляли такі листи раніше, але ідеального меню немає. Меню зараз розраховано таким чином, щоб кількість білків, жирів і вуглеводів за тиждень відповідала нормі для зростання дитини. Залишків після прийому їжі менше, але вони все одно є, і їх досі багато. Це проблема, над якою ми працюємо.


ВАРТІСТЬ ХАРЧУВАННЯ, НАВЧАННЯ КУХАРІВ, ТА НОВЕ ОБЛАДНАННЯ


Якщо у дитини є алергія на якісь продукти, батьки обов’язково інформують про це школу, яка в свою чергу допомагає організувати харчування відповідно до запитів. У шкільній їдальні на денному меню обов’язково вказується, чи є в страві алерген, та який саме.

Наразі повна вартість збалансованого обіду становить: сніданок для 1-4 класів – 41 грн, сніданок для 5-11 класів – 43 грн, обід – 43 грн. За рахунок маленької різниці у сумі, збільшується вихід страви для старших учнів. Придбати сніданок молодшим школярам допомагає вчитель. На жаль, діти, які харчуються за рахунок держави, не можуть безкоштовно взяти іншу страву, оскільки для пільгових категорій є затверджене меню на певний бюджет.

До організації харчування долучається бракеражна комісія, до якої входить шкільна медична сестра, соціальний педагог та заступник з виховної роботи. Також вони завжди оцінюють якість продуктів та стежать за дотриманням санітарних норм. Перевірити умови та якість харчування можуть і самі батьки. Для цього необхідно мати при собі відповідні медичні документи, спеціальний халат та шапочку.

Важливим етапом втілення реформи шкільного харчування є підвищення кваліфікації кухарів. Завідувачка виробництва говорить, що всі кухарі Чернігівської школи №3 вже пройшли навчання в системі HACCP, а саме прослухали курс лекцій та відповіли на тестові питання. Освоєння нових страв для шкільних кухарів не стало проблемою.

- Головний технолог пояснює, вводить в курс, детально розповідає, як готується страва. Він завжди на зв'язку, і якщо щось незрозуміло, чи потрібна допомога, ми звертаємося. Тому не було складно, наші кухарі швидко все освоїли, – говорить Світлана Вікторівна.

Реформа шкільного харчування передбачає оновлення харчоблоків та обладнання. Чернігівські заклади освіти вже вдалося частково укомплектувати необхідними приладами, а саме пароконвектоматами, тістомісами та бойлерами. Модернізувати шкільні кухні планують і надалі.

У Чернігові активно впроваджується реформа шкільного харчування. І батьки, і діти здебільшого задоволені оновленим меню. Попри відсутність смажених продуктів, зменшення кількості солі та цукру, школярам смакують нові страви. Окрім цього, вони містять необхідну норму поживних речовин для дитячого організму.


Чернігівська Медіа Група

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Харчування #школа #Чернігів #учні #директор #обід #вартість #реформа
Оголошення
live comments feed...