10:30, 28 січня
Покупців немає, а ціни ростуть: скільки коштують домашні продукти на чернігівському ринку
Сезонні овочі, фрукти, горіхи, консервації, молочні продукти, свіже м’ясо – все це можна знайти на Центральному ринку Чернігова. Наші журналісти пройшлися поміж торгівельними рядами аби дізнатися, скільки коштують домашні продукти та як змінилися ціни на них.
Ранок неділі на Центральному ринку супроводжується гучними розмовами. Хтось активно закликає придбати свій товар, хтось намагається торгуватися, хтось шукає кращу ціну або гарніші продукти, а хтось із поспіхом робить покупки та йде далі.
Горіхів не було, а яблук – валом
За кілька метрів від арки, з правого боку, продавці торгують різноманітними фруктами. Оскільки зараз зима, товар переважно привезений з інших регіонів, чи країн. Однак в цьому фруктовому куточку можна знайти й домашній товар. Картопля тут коштує 35 грн за кг, пучок калини – 20 грн, яблучна сушка – 100-120 грн, гарбуз – 20 грн, буряк – 30 грн, морква – 35 грн, часник – 10 грн, капуста – 40 грн. Також продавці торгують горіхами. Чищений волоський коштує 250 грн за кг, а ліщина – 90 грн за стакан. Продавчиня Тамара, яка торгує горіхами, розповідає:
Горіхи на Центральному ринку, Фото: Валентина Гавриленко
- Горішки – 90 грн стаканчик, бо цього року поганий урожай. Це в мене свої, домашні, з села Вербичі. Горіхи дуже погано вродили, тому така ціна. Минулого року урожай кращий був, і ціна менша – 40-50 грн за стакан.
На поганий урожай горіхів скаржиться й продавець Василь. Проте, за словами чоловіка, яблук та груш цього року було багато.
Василь, Фото: Валентина Гавриленко
- Горіхів було мало, тому ціна сильно зросла. А от яблук у мене було валом, але літом пішла спека, і всі дерева обсипалися. Груші теж були. У мене все домашнє, вирощую в Олександрівці, – ділиться пан Василь.
Зелень піднялася в ціні на 50%
Прилавки біля входу в молочний павільйон прикрашає яскрава зелень. Кріп, петрушка, цибуля та салат коштують 30 грн за 100 г, шпинат – 40 грн, кінза – 50 грн, рукола – 60 грн, а м’ята – 80 грн.
Наталія, Фото: Валентина Гавриленко
- Ходовий товар – це кріп, цибуля, петрушка, – розповідає продавчиня Наталія. – Тобто беруть більш традиційну зелень, а решта вже на любителя. Товар вирощується в Михайло-Коцюбинському, там є теплиці, а частина в Києві.
За словами пані Наталії, зимою минулого року ціни були такі самі. Проте, якщо зрівняти з вартістю наприкінці жовтня, то зелень подорожчала на 50%.
Корів у селах стає все менше
А що з цінами в молочному павільйоні? Кілограм кисломолочного сиру можна придбати за 150 грн, півлітрова банка сметани коштує 70 грн, а домашнє масло – 470-500 грн за кг. Молоко продають по 40 грн за 1 л, тобто 3-літрова банка коштує 120 грн. Також на прилавках є сироватка, яка в середньому вартує 25 грн за 1,5 л.
Продавці розповідають, що в селах з кожним роком зменшується чисельність корів, адже утримувати їх – це тяжка праця. 64-річна пані Валентина має з чоловіком у Количівці двох корів. Продавчиня говорить:
- Дуже важко їх утримувати. Уже й ми думаємо про те, щоб звести. Але ж пенсія маленька, треба за щось жити. Зараз важко, а ось прийде весна, треба за город заплатити, наймати людей, щоб допомогли посадити, а потім сіно заготовити. А якщо ще й така спека 40˚ знову буде…
За словами продавців, напередодні свят ціна на сир трішки впала, адже попиту на нього не було, а вартість сметана трималася. Стосовно прогнозів на ціни, то думки торговців розбігаються: дехто вважає, що напередодні Великодня молочні продукти подорожчають, а хтось говорить, що навесні ціна впаде. Пані Ніна, яка тримає корів у Трисвятській Слободі під Черніговом, пояснює:
Ніна, Фото: Валентина Гавриленко
- Зараз такий період, що тільні корови не дояться. У березні вони почнуть телитися, і вже тоді буде багато молочних продуктів. Тому очікуємо, що ціни будуть падати на весну.
Окрім молочних продуктів у павільйоні продаються домашні яйця. Їхня вартість коливається від 60 до 80 грн.
За тиждень капуста подорожчала на 5 грн
Одні з дверей молочного павільйону виходять на частину ринку, де торгують домашніми овочами та консервацією. Тут велика картопля коштує в середньому 35 грн, а маленьку віддають за 12. Капуста вартує 45 грн, морква – 40 грн, цибуля – 30-40 грн, редька – 50 грн, а склянка квасолі – 20 грн.
Продавець Василь вирощує овочі на дачі у Киїнці. Разом з дружиною він обробляє 4 сотки землі. Чоловік говорить, що город садить лише, щоб собі вистачало, а на ринку продає залишки овочів.
Василь, Фото: Валентина Гавриленко
- Урожай капусти слабенький, і ціна зростає, – розповідає продавець. – На тій неділі була по 40, а це вже по 45 грн. Цибуля вродила добре там, де була волога, а там де не було – слабенький урожай. Картопля й буряк теж добре вродили в мене. Город в нас не великий, і насіння своє, тому садити було не дорого.
Вартість консервації в продавчині Валентини, котра торгує біля прилавка з приправами, коливається від 35 до 90 грн. Жінка продає й огірки, і моркву по корейські, і маринований гострий перець, і квашену капусту, і варення, зокрема обліпихове.
- Баночка обліпихи – 80 грн. Це хороший засіб від застуди, і допомагає при болю в шлунку. Я й сама її люблю, але тільки з чаєм. Беру заморожену обліпиху, потовчу її в чашці, і заливаю гарячим чаєм.
Пані Валентина говорить, що консервацію майже не купують, наприклад, в суботу їй вдалося продати лише банку капусти. А от в її колеги Тетяни Пантеліївни справи йдуть трішки краще.
Тетяна Пантеліївна
- В мене були банки з баклажанами, вже майже немає їх. Літній салат добре брали, аджику й гостру, і лагідну також уже продала. Є ще дуже гостра аджика, термоядерна, теж одна баночка залишилася.
У пані Тетяни ціни на консервацію у банках 0,5 л коливаються від 50 до 70 грн.
М’ясо від 150 до 180 грн, а сало в межах 80-180 грн
Попри скарги торговців на відсутність покупців, у м’ясному павільйоні в недільний ранок доволі шумно. Біля входу відвідувачі ринку можуть придбати курячу тушку по 110 грн за кг, цілу качку вартістю 200 грн за кг чи частини свійських птахів, зокрема філе.
М’ясо зі свиней коштує більше – в межах 150-180 грн за кг, проте до кінця робочого дня продавці трішки знижують ціну. А от вартість сала коливається від 80 до 180 грн, залежно від товщини та частини, з якої його зняли. Найдешевше сало, на яке вдалося натрапити, зрізане з задньої частини, а найдорожчим виявилася почеревина.
За словами продавців, навіть попри менший попит після новорічних свят ціна не падає, адже збільшилася вартість закупки. Тож доводиться продавати свинину за високою для багатьох покупців ціною.
Як в молочному та м’ясному павільйоні, так і за прилавками з домашніми овочами продавці скаржаться лише на одну проблему – відсутність покупців. Більшість товарів піднялися в ціні, що стало неабиякою проблемою для багатьох відвідувачів Центрального ринку. Проте люди продовжують йти на базар, адже тільки там можна придбати домашню продукцію.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
Спецтема
Оголошення
15:08, 20 січня
21
12:41, 25 січня
10:44, 24 січня
7
14:16, Вчора
live comments feed...